Pachet complet de Servicii
Echipa noastra de specialisti in domeniul proprietatii intelectuale iti acorda:
- consultanta cu privire la tipul de marca potrivita
- consultanta cu privire la clasele de clasificare NISA pentru care se impune protectie
- servicii de cercetare cu privire la marci similare deja inregistrate sau in curs de inregistrare
- intocmirea intregii documentatii solicitate de OSIM pentru inregistrare marca
- asistenta si reprezentare pe intreaga procedura de inregistrare a marcii la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
- asistenta personalizata pe parcursul derularii intregii proceduri de inregistrare a marcii
Ce ne recomandă?
-
Seriozitate
-
Un deceniu experiență
-
Referenți dedicati
-
Mii de clienți multumiți
-
Numărul 1 in consiliere firme
-
Punctualitate
-
Matei Malos
General Manager
ActeFirma, prin divizia de proprietate intelectuala,...
+ citește mai mult -
Patricia Niculae
Project Manager
Serviciile ActeFirma sunt ireprosabile. Recomand cu...
+ citește mai mult -
Florin Cojocea
Administrator
Am fost ajutati prompt si profesionist de catre un...
+ citește mai mult
Cine ne recomandă?
Unul dintre mijloacele prin care antreprenorii isi pot proteja afacerile este inregistrarea uneia sau a mai multor marci.
Inregistrare marca iti permite sa faci investitii in dezvoltarea business-ului, la adapostul protectiei legale.
Inregistrare marca nationala, comunitara ori internationala confera titularului marcii dreptul la actiune (in contrafacere, in concurenta neloiala s.a.) in fata oricarei entitati care o foloseste pe nedrept.
Totodata marca inregistrata ne ajuta sa distingem produsele si serviciile de cele ale concurentei, oferind garantia calitatii pentru clienti. In cele ce urmeaza va propunem sa explorati pe scurt descrierea marcilor, actele necesare pentru inregistrare marca si legislatia aferenta, dar si oferta ActeFirma pentru serviciile de inregistrare marca.
Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane. Pot sa constituie marci semne distinctive cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau ambalajului sau, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne.
Tipuri de marci
Fie ca optezi pentru inregistrare marca la nivel national, comunitara sau internationala, dupa modul de reprezentare grafica, marcile pot fi:
- inregistrare marca verbala: o denumire, un slogan, scrise cu caractere standard;
- inregistrare marca figurativa: un element grafic care nu contine litere sau cifre;
- inregistrare marca combinata: o denumire scrisa cu o grafica deosebita si/sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic;
- inregistrare marca tridimensionala: marca constituita din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.
Dupa natura solicitantilor, marcile pot fi inregistrate:
- inregistrare marca individuala: marca a carei solicitant este o persoana fizica sau juridica;
- inregistarare marca colectiva: marca destinata a servi la deosebirea produselor sau a serviciilor membrilor unei asociatii de produsele sau serviciile apartinand altor persoane;
- inregistrare marca de certificare: marca a carei solicitant este o persoana juridica legal abilitata sa exercite exclusiv controlul produselor si serviciilor in ceea ce priveste calitatea, materialul, modul de fabricatie.
Cum are loc inregistrare marca nationala
Protectia marcilor este dobandita in Romania prin inregistrarea acestora la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Protectia marcilor pe cale internationala este recunoscuta in Romania in baza Aranjamentului de la Madrid si a protocolului referitor la aranjament. Protectia marcilor comunitare este recunoscuta in Romania in baza Regulamentului (CE) nr.207/2009 al Consiliului privind marca comunitara.
Durata de protectie a unei marci inregistrate
Inregistrarea marcii produce efecte cu incepere de la data depozitului reglementar al marcii, pentru o perioada de 10 ani. La cererea titularului, inregistrarea marcii poate fi reinnoita la implinirea fiecarui termen de 10 ani, cu plata taxei prevazute de lege.
Transmiterea drepturilor asupra marcii inregistrate
Drepturile asupra marcii se pot transmite prin:
- cesiune
- licenta
- pe cale succesorala
- este, de asemenea, considerata transmitere de drepturi si executarea silita a debitorului, titular al marcii, efectuata in conditiile legii.
Transmiterea prin cesiune a drepturilor asupra marcii inregistrate se poate face pentru toate produsele sau serviciile pentru care marca este inregistrata sau numai pentru o parte dintre acestea; cesiunea, chiar partiala, nu poate limita teritorial folosirea marcii inregistrate pentru produsele sau serviciile la care se refera.
Titularul marcii inregistrate poate, in baza unui contract de licenta, sa autorizeze tertii sa foloseasca marca inregistrata pe intreg teritoriul Romaniei sau pe o parte a acestuia pentru toate sau numai pentru o parte dintre produsele ori serviciile pentru care marca a fost inregistrata. Licentele pot fi exclusive sau neexclusive.
Titularul poate sa renunte la marca inregistrata pentru toate sau numai pentru o parte dintre produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata.
Drepturile asupra unei marci inregistrate se sting:
- la expirarea duratei de protectie;
- prin renuntarea expresa a titularului dreptului;
- prin decaderea din drepturi a titularului;
- prin anularea inregistrarii marcii.
Procedura de inregistrare marca
Procedura de inregistrare marca nationala, comunitara ori internationala presupune mai multe etape:
- constituirea depozitului reglementar;
- examinarea cererii de depozit;
- examinarea de fond a cererii de inregistrare;
- inregistrarea si publicarea marcii.
Depozitul reglementar este actul prin care o persoana fizica sau juridica solicita Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci in cazul inregistrare marca nationala, inregistrarea semnului ales ca marca in scopul dobandirii unui drept exclusiv asupra acestuia.
Data depozitului national reglementar este data depunerii la OSIM a cererii de inregistrare a marcii, ere grafica suficient de clara a marcii a carei inregistrare este solicitata.
In termen de 7 zile de la data depunerii cererii de inregistrare a marcii la OSIM, oficiul examineaza daca cererea indeplineste conditiile prezentate mai sus, atribuie data de depozit si publica cererea.
OSIM verifica lista de produse si servicii din punctul de vedere al concordantei cu Clasificarea de la Nisa, iar in cazul in care marca contine si un element figurativ, clasifica elementul figurativ in concordanta cu Clasificarea de la Viena.
Cererea de inregistrare a marcii se examineaza de catre OSIM din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor pentru constituirea depozitului national reglementar in termen de o luna de la data depunerii cererii. In cazul in care aceste conditii sunt indeplinite, OSIM atribuie data de depozit cererii. Daca vreuna din aceste conditii nu este indeplinita, OSIM va notifica solicitantului lipsurile cererii, acordand un termen de 3 luni pentru depunerea completarilor. In cazul in care solicitantul completeaza in termen lipsurile notificate de OSIM, data depozitului este aceea la care cererea de inregistrare a marcii a fost completata in conditiile stabilite de lege. In caz contrar cererea se respinge.
Notificarea privind atribuirea datei de depozit reglementar se comunica solicitantului in termen de 10 zile de la emiterea acesteia.
Dupa constituirea depozitului national reglementar si inscrierea in Registrul National al Marcilor, cererea de inregistrare a marcii se examineaza in fond. OSIM examineaza pe fond cererea de inregistrare a marcii si hotaraste admiterea inregistrarii marcii, in tot sau in parte, ori respingerea cererii de inregistrare a marcii, in termen de maximum 6 luni de la publicarea acesteia, sub conditia achitarii taxelor de inregistrare si examinare a cererii prevazute de lege.
Sub conditia achitarii unei taxe suplimentare de urgentare, echivalenta cu dublul taxelor de inregistrare si de examinare prevazute de lege, OSIM examineaza si hotaraste asupra cererii de inregistrare a marcii, in termen de 3 luni de la publicarea acesteia.
Daca in urma examinarii cererii se constata indeplinirea conditiilor legale, OSIM decide inregistrarea marcii. Marca se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, in format electronic, in maximum 2 luni de la data deciziei de inregistrare, iar OSIM elibereaza certificatul de inregistrare a marcii numai dupa plata taxei de publicare si eliberare.
Daca cererea nu indeplineste conditiile pentru inregistrare a marcii, OSIM notifica aceasta solicitantului, acordandu-i un termen de 3 luni in care acesta sa isi poata prezenta punctul de vedere ori sa isi retraga cererea. Termenul poate fi prelungit cu o noua perioada de 3 luni, la cererea solicitantului si cu plata taxei prevazute de lege. La expirarea termenului, OSIM va decide, dupa caz, inregistrarea marcii, respingerea cererii de inregistrare a marcii ori va lua act de retragerea cererii.
Solicitantul poate, in orice moment, sa isi retraga cererea de inregistrare a marcii sau sa isi limiteze lista de produse sau de servicii. Cand marca a fost deja publicata, retragerea sau limitarea se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
Cererea de inregistrare a marcii poate fi modificata, la cererea solicitantului, numai pentru rectificarea numelui sau a adresei solicitantului ori pentru alte rectificari ce nu afecteaza esential marca sau nu extind lista de produse ori de servicii.
Orice modificare ceruta de solicitant pana la inregistrare, care afecteaza substantial marca ori lista de produse sau de servicii, trebuie sa faca obiectul unei noi cereri de inregistrare a marcii.
Procedura de inregistrare marca se finalizeaza prin inscrierea marcii in Registrul Marcilor.