Societatea cu raspundere limitata(SRL) cu asociat unic reprezinta o varietate de societate prevazuta de legea societatii comerciale, fiind o derogare de la regimul asocierii.

Conditii speciale restrictive privind infiintarea unui SRL cu asociat unic:

O persoana fizica sau juridica poate avea calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata. Totodata o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.

*daca se incalca prevederile legii 31 privitoare la aceste aspecte, statul, prin MFP, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca societatii astfel constituite.

Actul constitutiv al SRL cu asociat unic

In ceea ce priveste actul constitutiv al unui SRL cu asociat unic, acesta prezinta aceleasi elemente caracteristice prevazute de legea 31/1990, Legea societatilor comerciale, cu urmatoarele mentiuni:

  1. In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic al SRL-ului, are drepturile si obligatiile ce revin adunarii generale a asociatilor. Orice decizie a asociatului unic va fi consemnata in scris de indata.
  2. Daca asociatul unic al societatii cu raspundere limitata este si administrator, ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.
  3. In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.

Angajatii societatilor cu asociat unic

In cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, acesta poate avea si calitatea de angajat al societatii al carui asociat unic este.

Atentie: Totusi daca asociatul unic detine si calitatea de administrator, atunci nu mai poate avea si calitatea de angajat.

SRL cu asociat unic persoana juridica straina sau romana

Asa cum am precizat si mai sus o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. Aceasta regula se aplica si persoanelor juridice straine.

Acte necesare infiintare SRL cu asociat unic

Pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic, persoana interesata are nevoie de:

  1. Copie CI asociat si administrator
  2. Declaratie pe propria raspundere asociat unic
  3. Declaratie pe propria raspundere administrator
  4. Specimen de semnatura administrator
  5. Act doveditor pentru detinerea spatiului destinat sediului social
  6. Actul constitutiv al SRL
  7. Dovada depunerii capitalului social(minim 200 lei)

Costuri infiintare SRL cu asociat unic

Pentru infiintarea unei societati cu asociat unic taxele percepute de catre Oficiul National al Registrului Comertului sunt in cuantum de aproximativ 550 lei la care se adauga 72 de lei taxa pentru rezervarea denumirii.

Pe langa aceste taxe trebuie depus capitalul social (in cuantum de minim 200 lei) si se vor achita Declaratiile pe propria raspundere si specimenul de semnatura(aproximativ 50-60 lei).

ActeFIRMA va ofera servicii de consiliere de specialitate privind infiintarea societatii cu asociat unic, vectorul fiscal, concepere act constitutiv, redactare si depunere dosar la registrul Comertului. Nu ezitati sa ne contactati pentru a va inainta o oferta.

Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*