Societatea cu raspundere limitata(SRL) cu asociat unic reprezinta o varietate de societate prevazuta de legea societatii comerciale, fiind o derogare de la regimul asocierii.

Conditii speciale restrictive privind infiintarea unui SRL cu asociat unic:

O persoana fizica sau juridica poate avea calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata. Totodata o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.

*daca se incalca prevederile legii 31 privitoare la aceste aspecte, statul, prin MFP, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca societatii astfel constituite.

Actul constitutiv al SRL cu asociat unic

In ceea ce priveste actul constitutiv al unui SRL cu asociat unic, acesta prezinta aceleasi elemente caracteristice prevazute de legea 31/1990, Legea societatilor comerciale, cu urmatoarele mentiuni:

 1. In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic al SRL-ului, are drepturile si obligatiile ce revin adunarii generale a asociatilor. Orice decizie a asociatului unic va fi consemnata in scris de indata.
 2. Daca asociatul unic al societatii cu raspundere limitata este si administrator, ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.
 3. In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.

Angajatii societatilor cu asociat unic

In cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, acesta poate avea si calitatea de angajat al societatii al carui asociat unic este.

Atentie: Totusi daca asociatul unic detine si calitatea de administrator, atunci nu mai poate avea si calitatea de angajat.

SRL cu asociat unic persoana juridica straina sau romana

Asa cum am precizat si mai sus o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. Aceasta regula se aplica si persoanelor juridice straine.

Acte necesare infiintare SRL cu asociat unic

Pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic, persoana interesata are nevoie de:

 1. Copie CI asociat si administrator
 2. Declaratie pe propria raspundere asociat unic
 3. Declaratie pe propria raspundere administrator
 4. Specimen de semnatura administrator
 5. Act doveditor pentru detinerea spatiului destinat sediului social
 6. Actul constitutiv al SRL
 7. Dovada depunerii capitalului social(minim 200 lei)

Costuri infiintare SRL cu asociat unic

Pentru infiintarea unei societati cu asociat unic taxele percepute de catre Oficiul National al Registrului Comertului sunt in cuantum de aproximativ 550 lei la care se adauga 72 de lei taxa pentru rezervarea denumirii.

Pe langa aceste taxe trebuie depus capitalul social (in cuantum de minim 200 lei) si se vor achita Declaratiile pe propria raspundere si specimenul de semnatura(aproximativ 50-60 lei).

ActeFIRMA va ofera servicii de consiliere de specialitate privind infiintarea societatii cu asociat unic, vectorul fiscal, concepere act constitutiv, redactare si depunere dosar la registrul Comertului. Nu ezitati sa ne contactati pentru a va inainta o oferta.

Tags: , , ,

Lasa-ne comentariul tau!

15 comentarii
 1. Adina Badulescu says:

  Buna ziua,

  Asociatul unic, care nu este administrator, poate semna contracte de credit si de garantare in nume propriu?

  Multumesc,
  Adina

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua.
   Conform legislatiei in vigoare, doar administratorul societatii poate angaja societatea in raporturi juridice cu alte entitati.
   Chiar si in situatia unei societati cu asociat unic care detine si calitatea de administrator, tot in aceasta din urma calitate poate reprezenta societatea.
   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru.

 2. ciprian says:

  Buna ziua. Eu lucrez in domeniul imobiliar (evaluari & brokeraj) in baza unui pfa. Ma gandesc sa deschid un srl microintreprindere. Sa inteleg ca daca imi fac singur firma, nu ma pot angaja pt ca sunt unic asociat? sau se poate infiinta srl cu unic asociat si fara administrator, astfel incat sa ma pot angaja?…

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua,
   Exista posibilitatea de a fi asociat unic intr-o microintreprindere si in acelasi timp si salariat, in cazul in care nu sunteti dumneavoastra singurul administrator. Asadar, puteti fi dumneavoastra asociat unic, dar societatea sa fie administrata fie de 2 administratori,fie de o terta persoana.
   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru.

 3. elena says:

  Multumim pentru raspuns, dar sa inteleg ca administratorul, o terta persoana, va fi angajat cu contract de munca sau poate fi incheiata o conventie civila/contract prestari servicii? Poate fi oricine sau sunt conditii ce trebuiesc indeplinite?

  Ne puteti spune deasemenea ce baza legala are raspunsul dvs?

  Multumim si multa bafta in activitate.

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua,
   Nu exista o prevedere legala care sa prevada acest lucru. Temeiul de drept al raspunsului nostru este faptul ca o persoana nu poate fi propriul sau subordonat, esentiala pentru raporturile de munca fiind relatia de subordonare.
   Administrator poate fi orice persoana atat timp cat indeplinete conditiile prevazute de art. 6 aliniatul 2 din legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, mai exact: “nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile prevazute de art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de prezenta lege, cu modificarile si completarile ulterioare”.

   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru.

 4. elena says:

  Multumesc inca o data, Asadar daca legea nu specifica clar o interdictie in acest sen, inseamna ca eu ma pot angaja pe mine fara sa comit o ilegalitate. temeiul de drept de care spuneti inseamna ca se aplica si pfa-urilor care pot fi toate cele trei functii. E un pic ciudat, dar nu vad unde este ilegalitatea in cazul in care ma hotaresc sa inchei contract de munca cu mine insami.

  Oricum felicitari pentru raspunsul dvs prompt si detaliat.

 5. Liviu says:

  Buna seara,
  Odata cu multumirile pentru informatiile regasite pe site, va rog sa imi raspundeti si la urmatoarea intrebare: daca sunt asociat unic intr-un SRL-D a carui activitate este insa suspendata temporar, mai pot infiinta un alt SRL la care sa fiu de asemenea actionar unic?
  Va multumesc anticipat!

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua,
   In conformitate cu prevederile art. 14 alin. 1 din legea nr. 30/1991 persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata. Nu are importanta daca societatea in care sunteti deja asociat are activitatea suspendata, atat timp cat aceasta nu este radiata din Registrul Comertului.
   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru!

 6. Dan says:

  Buna ziua,
  Costul infiintarii unui srl difera pentru persoanele straine?

  Multumesc,
  Dan

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua
   In ceea ce priveste costul pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata ai caror asociati vor fi cetateni straini, acesta difera fata de pretul privind infiintarea unei societati cu raspundere limitat cu asociati cetateni romani, avand in vedere faptul ca vor fi intocmite documente suplimentare pentru asociatii straini si de asemenea documentele vor fi intocmite in varianta bilingva.
   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru!

 7. Mihaela says:

  Buna ziua . Este posibile ca asociat unic antro società cu raspundere limitata sa pot avea un srl ca asociat unic am alta tara ?

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua,
   In temeiul art. 14 alin. 2 din legea nr. 31/1990, o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. Nu conteaza daca aceasta este o societate din Romania ori din afara tarii.
   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru.

 8. nicu says:

  Buna ziua, este posibil ca un srl cu asociat unic sa infiinteze un alt srl impreuna cu asoiatul sau unic?

  • Acte FIRMA says:

   Buna ziua,

   In temeiul art. 14 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, o societate cu raspundere
   limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere
   limitata, alcatuita dintr-o singura persoana, indiferent daca aceasta este o
   societate din Romania sau din afara tarii.

   Va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru.

Lasa-ne comentariul tau!

*