Ce este firma de transport rutier de marfa?

Transportul rutier de marfa este transportul efectuat pe baza de contract de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere.

Legislatia pentru infiintare firma de transport rutier de marfa este:

 • Ordonanta nr. 27/2011 privind transporturile rutiere
 • REGULAMENTUL (CE) nr. 1071/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 21  octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie indeplinite pentru exercitarea  ocupatiei de operator de transport rutier

Ce conditii trebuie indeplinite pentru o firma de transport rutier de marfa?

Pentru a putea desfasura activitati de transport rutier de marfa este necesar ca obiectul principal de activitate al firmei de transport sa fie Cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de marfuri.

SOLICITA OFERTA PERSONALIZATA PENTRU ACEST SERVICIU!

Completaţi formularul de mai jos cu cerintele dvs. pentru a primi oferta în maximum două ore.
Pentru a folosi CAPTCHA, trebuie ca modulul Really Simple CAPTCHA să fie instalat.

Ulterior infiintarii societatii de transport rutier de marfa avand acest obiect de activitate principal, este obligatoriu sa se obtina licenta de transport rutier  de marfa de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR).

Pentru eliberarea licentei de transport de marfa este necesar a se indeplini urmatoarele conditii, dupa cum urmeaza:

 • onorabilitate – persoana desemnata (administratorul firmei) nu a fost condamnata pentru infractiuni grave;
 • capacitate financiara – conditia de capacitate financiara se considera ca fiind indeplinita numai daca firma de transport rutier de marfa dispune de un nivel financiar de 9.000 EURO pentru primul autovehicul rutier si 5.000 EURO pentru urmatoarele;
 • competenta profesionala –  pentru a indeplini conditia de competenta profesionala persoana desemnata (administratorul firmei) trebuie sa fie titulara a unui certificat de pregatire profesionala, eliberat de catre autoritatea competenta.

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite Autoritatea Rutiera Romana elibereaza licenta de transport rutier de marfa intr-un termen de maxim 30 de zile.

Un alt aspect important pe care trebuie sa il aveti in vedere este faptul ca, chiar daca desfasurati transportul rutier in cont propriu,  fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia, activitatea de transport fiind o activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale firmei si marfurile transportate sunt proprietatea dvs. ori au fost vandute, cumparate sau inchiriate, si in aceasta situatie aveti nevoie de certificat de transport rutier de marfa in nume propriu.

Acte necesare infiintare firma transport rutier de marfa

Pentru a infiinta si autoriza o firma de transport rutier de marfuri ai nevoie de urmatoarele documente:

 • copia a actului de identitate
 • copia actului de proprietate pentru spatiul unde se va stabili sediul social
 • cateva variante pentru denumirea viitoarei firme de transport rutier de marfa

Dupa infiintarea firme de transport rutier de marfa va trebui sa achizitionezi o stampila, sa deschizi un cont la orice banca si fie sa achizitionezi autovehiculul/autovehiculele cu care urmeaza sa desfasori activitatea, fie sa inchei un contract de comodat auto pentru utilizarea acestora, in cazul in care le-ai achizitionat deja in calitate de persoana fizica, inainte de a infiinta firma de transport rutier de marfa.

O data ce ai autovehiculele in folosinta poti demara procedura de eliberarea a licentei de transport rutier de marfa si in maxim 30 de zile poti incepe sa desfasori activitate.

Costuri infiintare firma de transport rutier de marfa

Pentru infiintarea unei firme de transport rutier de marfa taxele percepute de catre Oficiul National al Registrului Comertului sunt in cuantum de aproximativ 550 lei la care se adauga 72 de lei taxa pentru rezervarea denumirii.

Pe langa aceste taxe trebuie depus capitalul social (in cuantum de minim 200 lei) si se vor achita Declaratiile pe propria raspundere si specimenul de semnatura(aproximativ 50-60 lei).

ActeFIRMA va ofera servicii de consiliere de specialitate privind infiintarea firmei de transport rutier de marfa atat in ceea ce priveste infiintarea firmei la Oficiul Registrului Comertului dar si cu privire la obtinerea licentei de transport.

Nu ezitati sa ne contactati pentru a va inainta o oferta.

16 răspunsuri la “Infiintare firma transport rutier de marfa. Conditii si acte necesare.”

 1. Alexandru Pop spune:

  Buna ziua,

  Ma intereseaza sa incep servicii de transport marfa cu o firma pe care o am deja infiintata.

  Va rog sa imi spuneti daca ma puteti ajuta cu obtinerea licentei de transport marfa?
  De asemenea as vrea sa stiu daca exista o anumita categorie de masini care trebuie sa apartina firmei pentru a obtine aceasta licenta. As vrea sa incepem cu un autoturism Skoda Octavia break (care nu este special pentru marfa) pentru ca as avea la inceput doar servicii de coletarie.

  Multumesc.

 2. Rajna Akos spune:

  Buna vreau sa deschid o firma de transport marfa international

 3. Florea Mirel Cezar spune:

  Vreau să imi deschid o firma de transport rutier

 4. Stoica andrei spune:

  Buna ziua daca detin deja o auto utilitara de 3.5 tone mai este nevoie de cei 9.000 de euro in cont pentru înființare firma.multumesc frumos

 5. Octavian spune:

  Buna ziua as dori sa infiintez o firma de transport de marfa international avand multe contacte in germania
  Multumesc frumos astept un raspuns

 6. Croitoriu spune:

  Buna ziua , soțul meu vrea sași ia o autoutilitara de 3.5 tone care se conduce cu B , si sa înceapă sa facă transport prin țara . A-și vrea sa stim de unde sa începem si ce acte ai trebuie sa înceapă sași desfășoare treaba pe cont propriu? Fara prea multe cheltuieli . Suntem din Jud Neamt
  Va multimesc

 7. Jula razvan spune:

  Buna ziua vreau sa deschid o firma de trasport ce va avea ca scop inchirierea de autovehicule mare tonaj… Mai exact am o masina si vreau sa o inchiriez… Ce am nevoie pentru firma ce fel de firma de fel de licienta de transport… Voi fi singurul angajat masina se i chiriaza fie cu sofer adica eu fie fara… Este masina cu macara atasata pe sasiu… Care ar fi procedura si care ar fi costurile… Multumesc

 8. Silviu Pintea spune:

  As dori sa infiintez o firma de trasnport marfuri in comunitatea europeana( in prima faza cu dube pana in 3.5 tone) As dori sa stiu mai multe informatii si daca e posibil prin intermediul firmei dumneavoastra sa fac totul mai usor.Va mulumesc

 9. Hussein spune:

  Bună ziua,

  Noi suntem o firma de transport marfa cu localitatea în Germania și vrem să deschide o firma în România, întrebarea mea ar fi dacă noi ca străini putem deschide o campanie în România? Și cad va costa?
  Mulțumesc frumos și va doresc o zi buna 😊

 10. florin alex spune:

  buna ziua
  ce se intelege prin „nivel financiar”? ce autoritate si cum se poate obtine certificatul de pregatire profesionala?
  multumesc

 11. Calapareanu Vasile spune:

  Înființarea unei firme de transport marfa

 12. Alex paul spune:

  Buna ziua , se merita sa Îmi deschid firma dacă nu știu nimic despre asta și se merita sa lucrezi cu propriul camion decât angajat ?

 13. Mihai I Moldovan spune:

  Buna ieu lucrez an anglia ca self emploid la amazon si as vrea sa ma antorc an tara si sa am deschid ceva asemanator adica sa lucrez ca si transportator marfa ,colete etc.As avea o antrebare de cati bani trebuie sa dispun sa fac acest lucru si de ce acte am nevoie? Multumesc anticipat.

 14. Mihai I Moldovan spune:

  Daca ma puteti ajuta cu niste informati sau chiar sa am fac actele necesara .Multumesc astept raspunsul dumneavoastra pe imail

 15. Florin spune:

  Buna ziua! Ma numesc Florentin T. As dori sa mi spuneti cum este mai avantajos sa incep. Doresc sa achizitionez un cap tractor cu bena cereale in transport intern. Ce este mai bine sa mi fac SRL sau PFA? Ma refer strict la economii. Unde platesc taxe mai mici indiferent de incasari? Astept un raspuns,multumesc.

 16. Papuc Florentin spune:

  Buna ziua , as dori informati pentru deschiderea unei firme de transport marfa si pentru atestatele in vigoare acesteia. Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*