Ce este firma de transport rutier de marfa?

Transportul rutier de marfa este transportul efectuat pe baza de contract de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere.

Legislatia pentru infiintare firma de transport rutier de marfa este:

  • Ordonanta nr. 27/2011 privind transporturile rutiere
  • REGULAMENTUL (CE) nr. 1071/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 21  octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie indeplinite pentru exercitarea  ocupatiei de operator de transport rutier

Ce conditii trebuie indeplinite pentru o firma de transport rutier de marfa?

Pentru a putea desfasura activitati de transport rutier de marfa este necesar ca obiectul principal de activitate al firmei de transport sa fie Cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de marfuri.

SOLICITA OFERTA PERSONALIZATA PENTRU ACEST SERVICIU!

Completaţi formularul de mai jos cu cerintele dvs. pentru a primi oferta în maximum două ore.
Pentru a folosi CAPTCHA, trebuie ca modulul Really Simple CAPTCHA să fie instalat.

Ulterior infiintarii societatii de transport rutier de marfa avand acest obiect de activitate principal, este obligatoriu sa se obtina licenta de transport rutier  de marfa de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR).

Pentru eliberarea licentei de transport de marfa este necesar a se indeplini urmatoarele conditii, dupa cum urmeaza:

  • onorabilitate – persoana desemnata (administratorul firmei) nu a fost condamnata pentru infractiuni grave;
  • capacitate financiara – conditia de capacitate financiara se considera ca fiind indeplinita numai daca firma de transport rutier de marfa dispune de un nivel financiar de 9.000 EURO pentru primul autovehicul rutier si 5.000 EURO pentru urmatoarele;
  • competenta profesionala –  pentru a indeplini conditia de competenta profesionala persoana desemnata (administratorul firmei) trebuie sa fie titulara a unui certificat de pregatire profesionala, eliberat de catre autoritatea competenta.

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite Autoritatea Rutiera Romana elibereaza licenta de transport rutier de marfa intr-un termen de maxim 30 de zile.

Un alt aspect important pe care trebuie sa il aveti in vedere este faptul ca, chiar daca desfasurati transportul rutier in cont propriu,  fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia, activitatea de transport fiind o activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale firmei si marfurile transportate sunt proprietatea dvs. ori au fost vandute, cumparate sau inchiriate, si in aceasta situatie aveti nevoie de certificat de transport rutier de marfa in nume propriu.

Acte necesare infiintare firma transport rutier de marfa

Pentru a infiinta si autoriza o firma de transport rutier de marfuri ai nevoie de urmatoarele documente:

  • copia a actului de identitate
  • copia actului de proprietate pentru spatiul unde se va stabili sediul social
  • cateva variante pentru denumirea viitoarei firme de transport rutier de marfa

Dupa infiintarea firme de transport rutier de marfa va trebui sa achizitionezi o stampila, sa deschizi un cont la orice banca si fie sa achizitionezi autovehiculul/autovehiculele cu care urmeaza sa desfasori activitatea, fie sa inchei un contract de comodat auto pentru utilizarea acestora, in cazul in care le-ai achizitionat deja in calitate de persoana fizica, inainte de a infiinta firma de transport rutier de marfa.

O data ce ai autovehiculele in folosinta poti demara procedura de eliberarea a licentei de transport rutier de marfa si in maxim 30 de zile poti incepe sa desfasori activitate.

Costuri infiintare firma de transport rutier de marfa

Pentru infiintarea unei firme de transport rutier de marfa taxele percepute de catre Oficiul National al Registrului Comertului sunt in cuantum de aproximativ 550 lei la care se adauga 72 de lei taxa pentru rezervarea denumirii.

Pe langa aceste taxe trebuie depus capitalul social (in cuantum de minim 200 lei) si se vor achita Declaratiile pe propria raspundere si specimenul de semnatura(aproximativ 50-60 lei).

ActeFIRMA va ofera servicii de consiliere de specialitate privind infiintarea firmei de transport rutier de marfa atat in ceea ce priveste infiintarea firmei la Oficiul Registrului Comertului dar si cu privire la obtinerea licentei de transport.

Nu ezitati sa ne contactati pentru a va inainta o oferta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*